Dette domenet er til salgs "as is". Ta kontakt med GaWeb
Publisert 13.02.2010

Hva betyr E-numrene?

TilsetningsstofferE-nummer er en betegnelse på tilsetningsstoffer i matvarer for å øke holdbarheten, erstatte sukker, gi en bestemt smak, konsistens eller en farge. E-numrene er felles for hele Europa.

Tilsetningsstoffene deles inn i ulike grupper etter hva som er hensikten med å bruke dem. De mest vanlige er konserveringsmidler, antioksidanter, konsistensmidler, søtstoffer og fargestoffer.

I Norge er Mattilsynet ansvarlig for godkjenning av tilsettingsstoffer der alle stoffer som brukes i næringsmidler må være godkjente. Alle godkjente tilsettingsstoffer finnes i «positivlisten». Listen kan leses på Mattilsynet sine hjemmesider »

 

Last ned PDF med alle E-numrene

Noen fakta om tilsetningsstoffer i mat

Er det nødvendig med tilsetningsstoffer i maten?
Industrialisert matvareproduksjon, ønsket om lang holdbarhet og transport av matvarer over lange strekninger har økt behovet for tilsetningsstoffer. Det er ikke mulig å gi et entydig svar på om tilsetningsstoffer er nødvendige eller ikke. Matvarefabrikantene mener det er nødvendig å bruke tilsetningsstoffer for å lage produkter som har den smak, konsistens, holdbarhet og pris forbrukerne forventer. Som forbruker har du en selvsagt rett til å stille spørsmål ved hvilke tilsetningsstoffer som brukes og hvorfor det gjøres.

Er det farlig å spise mat tilsatt e-stoffer?
Alle tilsetningsstoffer som brukes i mat skal være godkjent av norske myndigheter, og det er satt grenser for hvor store mengder av et tilsetningsstoff det er tillatt å bruke i et produkt. Alle stoffer er vurdert ut fra at bruken ikke skal gi helserisiko, skjule dårlig kvalitet eller lure kjøperen.

Hva er konserveringsmidler?
Konserveringsmidler skal hindre at maten forringes av mugg, gjær eller bakterier. Maten skal for eksempel kunne transporteres og lagres uten å bli bedervet.

Hva er antioksidanter?
Antioksidanter tilsettes for å hindre at maten ødelegges eller misfarges i kontakt med luft. Antioksidantene hindrer fett og olje i å harskne og sørger for at frukt og syltetøy ikke blir mørkt eller misfarget.

Hva er konsistensmidler?
Emulgatorer, fortykningsmidler og stabilisatorer brukes for å gi matvarene ønsket konsistens. Ofte brukes flere stoffer samtidig for å oppnå dette. De fleste konsistensmidler hentes fra spiselige planter.

 

Kilder/Les mer:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


*

(Spamcheck Enabled)

Copyright TekVit.no © 2023

Wordpress-Tema laget av GaWeb