Dette domenet er til salgs "as is". Ta kontakt med GaWeb
Publisert 23.10.2009

Hvorfor stiller vi klokken?

klokkeHvorfor stiller vi klokken to ganger i året mellom vintertid (normaltid) og sommertid?

Sommertid ble først foreslått av Benjamin Franklin i et essay så tidlig som i 1784, men ble ikke tatt i bruk før første verdenskrig; Tyskland var først ute i 1916, og deretter fulgte Storbritannia. Tanken var å få bedre utnyttelse av sommermånedene med lys en time ekstra om kvelden, og minske energibruken. Energisparing har nok hatt mindre betydning i de industrialiserte landene i senere tid.


Hvem bruker sommertid?

Generelt bruker de fleste industraliserte land i de nordligste breddegradene sommertid i månedene mars/april til oktober/november, mens endel land på den sørlige halvkule har sommertid i månedene fra september/oktober til februar-april. De eksakte datoene kan finnes i verdensuret. Land som ligger i nærheten av ekvator bruker sjelden sommertid, da daglengden ikke varierer særlig mye i løpet av året.

I Europa er det nå bare Island som ikke har sommertid. Til gjengjeld har Island en tidssone som ligger en time foran den naturlige, så det kan sies at de er på sommertid året rundt.


Når skal klokken stilles?

I Norge og de fleste land i Europa så stilles klokken til sommertid siste søndag i mars og til vintertid siste søndag i oktober. I lokal tid stilles klokken i Norge fram fra klokken 2 til 3 om våren, og tilbake fra 3 til 2 om høsten.


Huskeregel fram eller tilbake

Klokken stilles alltid mot den nærmeste sommeren. Om høsten tilbake (fordi sommeren er bak oss) og om våren framover (sommer er foran oss).


Trenger vi sommer- og vintertid lenger?

Nei, vi trenger ikke å stille på klokken, men det er blitt en tradisjon som virker vanskelig å bryte.


Les mer / Kilder:

Ett svar til “Hvorfor stiller vi klokken?”

  1. tool sier:

    Les hele bloggen, ganske bra

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


*

(Spamcheck Enabled)

Copyright TekVit.no © 2024

Wordpress-Tema laget av GaWeb