Dette domenet er til salgs "as is". Ta kontakt med GaWeb
Publisert 09.09.2009

Herdet glass – Farlig som glassbord?

herdet glass knustDet har vært mye snakk om glassbord som har «eksplodert» i det siste. Så fort dette skjer så skylder alle på butikken som solgte bordet. Men det virker som de fleste ikke har peiling på (eller bryr seg om) hvorfor bordet knuste i tusen knas.

De aller fleste glassbord som selges i Norge er laget av herdet glass. Herdet glass lages med en spesiell varmeprosess og kontrollert nedkjøling (eller en kjemisk prosess) som gjør glasset 4-5 ganger sterkere enn vanlig glass i samme tykkelse. Når herdet glass først er herdet kan det ikke bearbeides. Om det borres, kuttes eller slipes så knuser det. Dette er på grunn av at glasset får en høy indre spenning som utløses ved skader eller bearbeiding.

Det skal ikke mer enn en ripe til for å gjøre glasset skjørt – og det kan da (i teorien) når som helst «eksplodere». Spesielt utsatt er kantene, som kan få skader om de gnisser mot f.eks. en metallramme.

Hvorfor det blir så mye oppstyr hver gang et glassbord går i tusen knas er jeg usikker på. Får kundene for dårlig informasjon ved kjøp? Så lenge herdet glass brukes i glassbord, så vil det oppstå situasjoner der de knuser!

Om et glassbord knuser innen noen uker etter innkjøp så kan det skyldes produksjonsfeil eller en skade som er oppstått på lager eller ved frakt. Knuser det etter flere måneder eller år, så har det fått skader etter montering.

Husk alltid å ta vare på kvitteringen ved kjøp av glassbord. De fleste butikker er greie og gir deg et nytt bord eller pengene tilbake, selv om det er flere år siden du kjøpte det.

Herdet glass er klassifisert som sikkerhetsglass da det granulerer i mange små glassbiter som ikke er spesielt skarpe. Vanlig glass knuser i store spisse glassbiter som kan være svært skarpe.

Les noen av sakene hvor glassbord har eksplodert:

 

Andre artikler om herdet glass:

 

Kilder/Les mer:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


*

(Spamcheck Enabled)

Copyright TekVit.no © 2024

Wordpress-Tema laget av GaWeb